Er zijn (te)veel nadelen op noemen van kunstgras. Hieronder benoemen we ze gecategoriseerd:
- Milieu
- Onderhoud
- Overlast
- Prijs
- Beleving
- Gemak
Kunstgras is slecht voor het milieu
Oplopende bodemtemperatuur
Kunstgras kan de bodemtemperatuur verhogen omdat het zonlicht absorbeert en warmte vasthoudt. Dit kan het microklimaat verstoren en bijdragen aan de opwarming van de omgeving.
Slecht voor insecten
Kunstgras biedt geen natuurlijke habitat voor insecten, wat kan leiden tot een afname van biodiversiteit en verstoring van het ecosysteem.
Slecht voor vogels
Vogels eten op hun beurt weer veel insecten en wormen (ongewervelde dieren). In kunstgras komen deze niet voor.
Slecht voor bodemleven
Kunstgras biedt geen natuurlijke habitat voor bodemorganismen, wat kan leiden tot een afname van biodiversiteit en verstoring van het ecosysteem.
Microplastics
Kunstgras bevat vaak kleine plastic deeltjes die na verloop van tijd kunnen afbreken en in het milieu terechtkomen, wat bijdraagt aan de vervuiling van de ondergrond en grondwater.
Afval en Recycling
Kunstgras heeft een beperkte levensduur en moet uiteindelijk worden vervangen. Het verwijderen en recyclen van kunstgras is complex en kostbaar, en vaak eindigen grote hoeveelheden kunstgras op stortplaatsen.
Chemische stoffen
Kunstgrasvelden vereisen vaak het gebruik van chemische reinigingsmiddelen en herbiciden om onkruid en vuil te verwijderen, wat kan leiden tot vervuiling van het grondwater.
Wateropslag / overstroming
Kunstgras belemmert de natuurlijke waterafvoer, waardoor er meer kans is op wateroverlast en overstromingen tijdens zware regenval. Niet voor niets ziet de overheid in Vlaanderen kunstgras al als ‘verharding’ van de tuin en moet er een vergunning voor worden aangevraagd. Bron.
Energieverbruik bij productie
De productie en installatie van kunstgras zijn energie-intensief, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.
Warmte-eiland effect
Kunstgras kan bijdragen aan het stedelijke hitte-eiland effect, waarbij stedelijke gebieden warmer worden dan hun landelijke omgeving vanwege de warmteabsorberende materialen.
Minder koolstofopslag
Natuurlijke grasvelden slaan koolstof op en helpen bij het verminderen van kooldioxide in de atmosfeer. Kunstgras vervangt deze natuurlijke grasvelden, wat bijdraagt aan hogere
Snijverlies
Kunstgras komt op rollen van 4 meter in de breedte. Er gaan altijd enkele meters verloren i.v.m. het op maat snijden om te zorgen voor zo min mogelijk naden.
Kunstgras heeft toch onderhoud nodig
Ondanks dat u vaak leest dat kunstgras geen onderhoud behoeft:
- Onkruid
- Verzakkingen
- Opborstelen
Onkruid
Er wordt worteldoek aangebracht om opkomend onkruid geen kans te geven, onkruid kan echter van boven ‘gewoon’ ingroeien. Het komt immers via de lucht of uitwerpselen in het kunstgras terecht.
Verzakking
Ondanks het gebruik van zogenaamde stabilise / speciale verharde ondergrond voor kunstgras gaat afhankelijk van het gebruik, betreding en beregening het kunstgras inzakken.
Kunstgras valt neer – Opborstelen
Kunstgras gaat na verloop van tijd ‘liggen’, om het weer netter te laten ogen moet je het kunstgras opborstelen.
Kunstgras zorgt voor overlast
- Geur van kunstgras zelf
- Warmte van kunstgras
Geur van kunstgras zelf
Kunstgras ruikt niet lekker, het ruikt naar plastic als het warm wordt. Daarnaast als er honden of katten op plassen gaat het stinken.
Overlast van honden of kattenurine
Als je honden of katten hebt kan gebeuren dat ze wel eens in het gras plassen. Wanneer dit op echt gras gebeurt wordt de urine opgenomen in de ondergrond. Er kan op echt gras dan wel een verbrande plek ontstaan, maar het gaat niet stinken. Bij kunstgras wordt dit niet afgevoerd en gaat het stinken.
Geen warmtewering van kunstgras
Kunstgras zorgt voor toename van warmte in de tuin, laag aan de grond een tiental graden, op zit hoogte kan dit nog steeds enkele graden zijn.
Kunstgras is duur
Aanschaf van een gemiddelde tuin in Nederland 40 m2 – € 2500 tot € 3000 afhankelijk van het soort kunstgras.
Kunstgras gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee
Beleving van kunstgras is minder
Geen geur van versgemaaid gras
Bijna niets ruikt zo lekker als vers gemaaid gras in je tuinJe mist de geur van vers gemaaid gras.
Minder leven in je tuin
Er komen geen of minder vogels in de ochtend die insecten en wormen komen zoeken in het gazon
Altijd dezelfde uitstraling
Gras in de tuin ziet er geen enkel seizoen hetzelfde uit. Verkleuring door droogte, kalere plekken in de winter. Kunstgras ziet er altijd hetzelfde uit.
Geef een reactie